Botanix - Hiji jurnal ngeunaan pepelakan

Edisi Basa Sunda

Seroja India (Nelumbo nucifera)

foto

Kembang Seroja India

Seroja India (Nelumbo nucifera) nyaéta pepelakan cai anu geulis daun hejo kacang anu mengambang di luhur permukaan cai.Kembang beureum ngorana biasana aya dina batang leutik anu mecenghul sawatara centimeter di luhur permukaan cai. Kembang Seroja India dianggap sakral sarta dipaké umat Budha sabot upacara kaagamaan. Sakabéh pepelakan ieu luyu pikeun dikonsumsi ku manusa; sanajan utamana siki sarta akarna (rhizoma) biasana dipaké dina masakan tradisional di sakumna Asia Tenggara. Seroja India mangrupa pepelakan paludal anu bisa dipelak ku cara anu sarua kawas melak teratai. Henteu hese melak pepelakan ieu pikeun kaayaan kami; ngan kudu nyaho carana!

Pikeun melak Seroja India ti bibit, kulit luar bibit anu teuas pertama-tama kudu saeutik dicedit (digosok atawa dipasiri) jeung kertas keusik. Ieu boga tujuan pikeun mempermudah asupna cai ambeh berkecambah. Lamun kulit luarna diingkeun gembleng, bibit baris tetep awet salila berabad-abad. Tapi, sabot dilétakkan dina cai, baris perlu wayah mangtaun-taun pikeun bertunas.

foto

Bibit Seroja India bertunas

Kumaha Anjeun weruh sabaraha cukup Anjeun mengikir kulit luar bibit anu teuas? Aya anu ngomong kalayan nempo pertambahan ukuran bibit sabot dilétakkan dina cai. Lamun bibit membesar dua kali ukuran mimiti dina waktu 24 jam, mangka henteu diperlukeun pengikiran saterusna. Lamun henteu, Anjeun perlu mengikir balik kulit luar bibit, tuluy tempatkan balik bibit ka dina cai, saterusna pariksa ukuranana. Proses ieu kudu dideui nepi ka bibit membesar dua kali ukuran mimiti.

Bibit ngan perlu cai… Sabot proses pengikiran geus rengse, keueum bibit dina tempat ngeusi cai. Suhu cai ideal dina mimiti proses pertunasan nyaéta 27 °C sarta 28 °C (sanajan bibit bisa membesar dua kali ukuran mimiti ngan dina suhu 20°C). Dina suhu ieu bibit berkecambah kalayan gancang sarta dina waktu saminggu sirung baris mecenghul. Tempo dokumentasi poto di http://www.victoria-adventure.org/…om_seed.html.

Sanggeus daun kahiji mecenghul, pelak bibit anu bertunas taneuh leutak atawa dina kerikil akuarium di dasar wadah (akuarium, kolam). Jangkungna cai dina wadah kudu dijaga sahenteuna 30 cm di luhur permukaan taneuh. Lamun medium anu dipaké nyaéta kerikil akuarium, Seroja India bisa kalayan gampang tumuwuh di akuarium anu dieusi lauk.

Berangsur-angsur, sabot pepelakan beuki kolot, baris merlukeun rohang anu leuwih badag. Anjeun bisa melakna di kolam kebon usum tiis, imah hejo, atawa tempat sejen anu laer ti suhu beku. Suhu ideal pikeun melak Seroja India aya antara 20 °C sarta 35 °C.

Dina kaayaan cuaca kami, suhu pendek leuwih umum tapi pepelakan baris tahan tanpa masalah naon wae. Sabot usum panas Anjeun bisa ngaluarkeun Seroja India ka kolam luar imah tapi sabot usum tiis kudu ditunda di jero imah. Pikeun skenario perkara panggorengna, pepelakan ieu bisa berhibernasi di gudang anu lembap kawas halna teratai.

Cara ideal melak Seroja India nyaéta kalayan ngagunakeun bak beton anu ngawadahan 60 atawa 80 liter cai – cara ieu biasana merlukeun waragad kira-kira 10 Euro unggal bak. Paké padika di handap ieu: Tempatkan bibit bertunas dina taneuh berlumpur atawa dina kerikil akuarium dina bak beton. Pikeun hasil pangalusna, isilah bak beton jeung cai nepi ka pinuh.

Mangpaat ngagunakeun bak beton nyaéta bisa kalayan gampang dipaké di kebon usum tiis atawa apartemen. Dina perkara sejen, dianjurkan bak ditempatkeun deukeut jandela (leuwih alus di balkon jandela) pikeun mastikeun yen pepelakan Seroja India kakeunaan loba sinar panonpoé sarta panas. Dina usum panas, Anjeun bisa nempatkeun bak di bagian kidul balkon Anjeun atawa di kebon. Sakumaha Anjeun maca ulasan di luhur, pepelakan Seroja India bisa kalayan gampang ditanami – komo di gedong apartemen!

««« Artikel samemehna: Menanam Mangga ti siki Artikel saterusna: Malapari Pongamia pinnata »»»

Salasa 27.7.2010 20:39 | Citak | Pepelakan cai

Ngeunaan KPR

KPR - Klub Pekebun Slowakia
KPR - Klub Pekebun mangrupa organisasi pekebun internasional. Baca saterusna...
Bagilah pangalaman Anjeun ngeunaan menaman pepelakan. Tulis artikel tetang berkebun, pepelakan, melak pepelakan sarta séjén-séjén. Tuluy siarkan dina jurnal Botanix edisi basa Anjeun. Hubungi kami pikeun detil saterusna.

Kategori: Kabeh Hama Jukut Palem Pepelakan Eksotis Pepelakan cai Petunjuk cara melak pepelakan Suweng Tangkal jarum