Botanix - gazetë mbi bimët dhe kopshtarinë

Botimi në shqip

Kiwano – Cucumis metuliferus

Kiwano duket si ngjyrë portokalli, 10–15 cm kungull i gjatë, i cili në sipërfaqe është me thepa dhe të përkujton në armët mesjetare. Pjesa e mishit është e verdhë dhe kryesisht përmbanë shumë (5–10 mm) farëra të gjata të bardha. Gjersa kiwano e papjekur perreth thepave ka lara të gjëlbërta.

Në viset tona importohet nga Amerika e Mesme dhe Izraeli. E konsumojmë të gjëlbërt, pjesën e mishit bashkë me farërat. Kiwano ka shije të trangullit dhe kungullit, por edhe si të bananes. Kur e hajmë mishin e tij, kiwanon mund ta përdorim si dekorim. Farërat mund t’i thajmë dhe pastaj të përpiqemi t’i mbjellim në banesë.

Ka sukses në qdo vend ku ka sukses trangulli. Kemi të bëjmë me bimën që rritet shpejt, njëvjeqare, lilani, e ngjashme me kungullin, i cila ka shpërndarëse te gjata, të cilat duhet prerë. Gjethet perngjajnë në gjethet e trangullit. Duhet të kemi kujdes mbi frutat, të cilat në kontakt me dheun (tokën) mund të kalben. Kiwano-s i përshtatet temperatura rreth 25 gradë celzius, gjegjësisht temperatura e cila është në serat klasike prej xhami, apo ato prej folijeve për kultivimin e trangullit. Nuk duron acarin, prandaj rasadin e mbjellin perjashta, pas acareve të pranverës.

««« Teksti paraprak: Çaji kinez – kultivoni çajin vetanak! Teksti vijues: Druri i bukës Artocarpus odoratissimus »»»

e enjte 15.10.2009 08:06 | shtypeni | Bimët egzotike

KPR paraqet

KPR - Klubi Kopshtarëve te Sllovakisë
Klubi Kopshtarëve te Sllovakisë është shoqatë vullnetare e kopshtarëve nga e tërë bota. Lexo më shumë...
Shpërndani eksperiencën e juaj që e keni për kultivimin e bimëve. Shkruani tekstin në këtë webfaqe!

Kategoritë: Svi Barishtorja Bimët egzotike Bimët ujore dhe moçalike Dëmtuesit Instruksionet për kultivimin e bimëve Këpurdhat Palmat