Botanix - gazetë mbi bimët dhe kopshtarinë

Botimi në shqip

Pongamia pinnata

fotografia

Pongamia pinnata

Pongamia pinnata (Indian Beech Tree, Honge Tree, Pongam Tree, Panigrahi) është dru gjethrënës prej familjes të bobëve (Fabaceae), me prejardhje nga India, të cilat kultivohën masovikisht në Azinë Juglindore.

Rriten deri në lartësinë 15–25 metër dhe formon një kurorë të madhe. Lulëyon në lule të vogla aromatike, të bardha, rozë ose të purpurta.

Ky lloj është rezistent në temperatura të larta dhe në rrezet e diellit, e duke ju falënderuar sistemit shumë të begatshëm të rrenjëve është rezistent edhe në thatësirë. Në natyrë rritet në vendkalimet dhe tokat shkëmbore, në vendet gëlqerore, por mund të kultivohet edhe në tipe të ndryshme të tokës, ndër të tjera edhe në tokat e kriposura. Shpesh mbillet edhe në vendet e thata, shërben si mbrojtës nga era, por mbillet edhe në vendet e ndryshme per t’a fituar hijen. Lëvorja i shërbën për prodhimin e litarit, litarve terheqës, ose për prodhimin e gomës së zezë, e cila shërbën për mjekimin nga ngrënja e peshqve helmues. Duke ju falenderuar aftësise se ajrit azotik, kjo bimë, për të pasuruar tokën mbillet në vendet ku janë të varfëra me materje ushqyese. Edhe pse është helmuese, shfrytëzohet në mjekësi. Lëngu dhe vaji i bimës kanë ndikim antiseptik. Vaji nga farërat shfrytëzohet si vaj për llampa, për prodhimin e sapunit dhe lubrifikantëve, ndersa sot rritet, dhe ka rëndësi si shtesë e biobenzinit.

««« Teksti paraprak: Mangot e Indonezisë Teksti vijues: Mango Kalimantan, Kasturi (Mangifera casturi) »»»

e premte 12.8.2011 23:15 | shtypeni | Bimët egzotike

KPR paraqet

KPR - Klubi Kopshtarëve te Sllovakisë
Klubi Kopshtarëve te Sllovakisë është shoqatë vullnetare e kopshtarëve nga e tërë bota. Lexo më shumë...
Shpërndani eksperiencën e juaj që e keni për kultivimin e bimëve. Shkruani tekstin në këtë webfaqe!

Kategoritë: Svi Barishtorja Bimët egzotike Bimët ujore dhe moçalike Dëmtuesit Instruksionet për kultivimin e bimëve Këpurdhat Palmat