Botanix - gazetë mbi bimët dhe kopshtarinë

Botimi në shqip

Arkivi i teksteve të vjetra

Gjëndeni në arkivim e tëgjitha teksteve, të cilat ishin të botuara në KPR. Tekstet mund t'i shikoni sipas kategorive.

Kategoritë: Svi Barishtorja Bimët egzotike Bimët ujore dhe moçalike Dëmtuesit Instruksionet për kultivimin e bimëve Këpurdhat Palmat

Author:

2009

Tetori (5)

Kategorije: Bimët egzotike

Bimët egzotike

Rritja e mangos nga fara

Ju duhet të mbillni farat më të freskëta që të nxirrni reyultatet më të mira pastaj. Zhytini farat në ujë me temperaturë prej rreth 20–25 °C për rreth 2–6 orë.

e hënë 19.9.2011 23:18 | shtypeni | Bimët egzotike, Instruksionet për kultivimin e bimëve

Mango Kalimantan, Kasturi (Mangifera casturi)

Mango Kalimantan (Mangifera casturi) ose e njohur si Kasturi është një pemë frytore tropikale e gjatë rreth 10–30 m tipik për yonën e vogël përreth Banjarmasin në Borneon jugorë (Indonezi). Sot është e yhdukur për arsze të prerjes së egër dhe ilegale të saj. Megjithatë. Akoma mbillet në këto zona për shkak të fruteve shumë të shijshme.

e diel 18.9.2011 23:16 | shtypeni | Bimët egzotike

Pongamia pinnata

fotografia

Pongamia pinnata

Pongamia pinnata (Indian Beech Tree, Honge Tree, Pongam Tree, Panigrahi) është dru gjethrënës prej familjes të bobëve (Fabaceae), me prejardhje nga India, të cilat kultivohën masovikisht në Azinë Juglindore.

e premte 12.8.2011 23:15 | shtypeni | Bimët egzotike

Mangot e Indonezisë

Në ishullin Borneo në Indonezi egzistojnë 34 specie të mangos (Mangifera) të ndodhura natyrisht në ishull. Shumë prej këtyre specievejanë në rrezik serioz të zhdukjes për arsze të shpyllëzimit të pzjeve të shiut. Disa prej specieve të mangos, psh Mango Kalimantan (Mangifera casturi) është zhdukur nga pylli.

Disa lloje tjera të mangos me perspektivë janë psh Mangifera griffithi (e njohur me emrat local:asem raba dhe romian), Mangifera pajang (asem payang), Mangifera quadrifida (asem kipang) dhe Mangifera torquenda (asem putaran).

e enjte 11.8.2011 22:56 | shtypeni | Bimët egzotike

Çerimoja (Annona cherimola)

Në kohën e fundit në Evropë po importohen fruta shumë intersant tropik. Unë personalisht kam pasë sukses të blejë dhe provojë pemën çerimoja. Në ofertën e shitoreve gjëndet rrallë, por duke ju falënderuar shijës se mirë, sigurisht që shumë shpejt do të gjejë vend të përhërshëm.

e premte 5.8.2011 22:43 | shtypeni | Bimët egzotike

Continue: 1-5 6-10 11-13 Gore u arhiv

KPR paraqet

KPR - Klubi Kopshtarëve te Sllovakisë
Klubi Kopshtarëve te Sllovakisë është shoqatë vullnetare e kopshtarëve nga e tërë bota. Lexo më shumë...
Shpërndani eksperiencën e juaj që e keni për kultivimin e bimëve. Shkruani tekstin në këtë webfaqe!

Kategoritë: Svi Barishtorja Bimët egzotike Bimët ujore dhe moçalike Dëmtuesit Instruksionet për kultivimin e bimëve Këpurdhat Palmat