Ботаникс - весник за растенија и градинарство

македонско издание

Archive of all articles

There you can find all articles which are available in this language section of Botanix.

Category: Сите Водни и мочуришни растенија Егзотични растенија Инстрикции за одгледување Палми Печурки Тревник Штетници

Author:

Категории: Штетници

Информации за штетниците на украсни и корис

NOVODOF FC против кромпировата златица

Компировата златица (Leptinotarsa decemlineata) веројатно не треба на никој да му се претставува посебно. Сите ја знаат како штетник кој го напаѓа компирот и која што без употреба на „хемија“ практично е неуништлива.

Меѓутоа, ретко кој знае дека денес постојат и биолошки препарати благодрение на кои веќе не мора да се плашиме толку од компировата златица.

сабота 11.7.2009 06:30 | испечати | Штетници

Како да се борите против жишка?

Претпоставувам дека жижакот не мора никому посебно да му го претставуваме. Во прашање се ситни бубачиња (3–4мм) со кои во кујната, во семето на машунарките (семиња од мешунки) секој од нас се сретнал.

Овие штетници се развиваат во семето од сите видови мешунарки. Во суштина секој вид мешунка има свој „сопствен“ жижак: грав- гравен, грашок – грашоков, пренка – пченичен итн. Нападнатото семе е на места со продупчени ходници во него и задебелено и кога ќе излезат подраснатите бебиња во семето наоѓаме дупчиња. Некои видови (на пример жижакот од грав) најмногу им штети после складирањето (дури тогаш има идеални услови за живот), без разлика на тоа што напаѓањето доаѓа дури на леите во градината. Борбата против жишка е за среќа доста едноставна и ефикасна (ефикасността е 100%!).

недела 5.7.2009 06:13 | испечати | Штетници

КПР претставува

КПР - Клуб на одгледувачи на растенија Словачка
Клуб на одгледувачи на растенија кој е доброволно здружување на градинари од целиот свет. Читај повеќе...
Поделете ги своите искуства кои ги имате со одгледување растенија. Напишете текст на овој веб.